Украинският град Никопол е на северния бряг на Днепър. На около

...
Украинският град Никопол е на северния бряг на Днепър. На около
Коментари Харесай

В Никопол: Всички вярваме в победата на Украйна

Украинският град Никопол е на северния бряг на Днепър. На към седем километра, на другия бряг на реката се виждат шестте реактора на атомната електроцентрала " Запорожие ".

Периодически се чуват детонации от разнообразни направления. " Стрелят и нашите бойци, и съветските окупатори ", споделя 37-годишният Олександър от Никопол. Мъжът смята, че за хората е рисково да стоят в града. " Тази заран беше относително умерено, само че снарядите могат да стигнат дотук за 30 секунди ", изяснява той.

Руската артилерия постоянно обстрелва Никопол откъм АЕЦ " Запорожие ". Досега от бомбардировките са починали 44 поданици на града, 210 души са били ранени. Преди началото на войната Никопол е имал към 100 хиляди поданици, от които през днешния ден са останали по-малко от половината.

След обстрела възвръщат електроснабдяването в НикополСнимка: Indukhova Oleksandra/DW

Общински чиновници по през целия ден извозват с трактори и ремаркета планини от натрошени тухли, счупени стъкла и дограми. На някои улици техници ремонтират електропроводи. " Непрекъснато ни обстрелват - през деня и нощем. Възстановяваме зареждането, тъй че когато победим, на всички места ще има светлина ", споделя техникът Виктор.

Според управляващите разрушенията в града са обилни - основно по брега на Днепър. Шефът на регионалната военна администрация Евгений Евтушенко споделя, че близо три хиляди жилищни здания са изцяло или отчасти разрушени. Според него оповестената от съветските нашественици евакуация на цивилното население на Енергодар и някои други окупирани елементи на Запорожие не значи, че съветските войски ще се изтеглят оттова или ще спрат обстрела.

" Не би трябвало да изпадаме в суматоха "

В Никопол има вода, газ и електричество, публичният превоз също работи, както и лечебните заведения. Магазините и пазарите в центъра на града са отворени.

Олександър в двора на своя потърпевш от обстрела домСнимка: Indukhova Oleksandra/DW

Наталия прекопава с мотика цветна леха против входа на компанията, в която работи. Когато я питаме за какво го прави по време на оповестена въздушна паника, тя споделя, че доста поданици на града към този момент са привикнали с сходни обстановки. " Спокойна съм, тъй като имам вяра в победоносното контранастъпление на украинската войска. Всички имаме вяра ", прецизира 39-годишната жена и акцентира, че не трябва да се изпада в суматоха, в това число когато фронтовата линия е толкоз близо.

69-годишната Виктория не е толкоз смела. " Постоянно изпитвам боязън. Не мога да претърпявам шума, когато нещо лети към мен и по-късно се взривява ", признава тя. Показва провалите от снаряди по постройката, в която живее. Признава, че съвсем всяка вечер със брачна половинка ѝ спят в мазето, тъй като апартаментът им е на последния етаж и елементарно може да бъде уцелен.

Пенсионерката Виктория нощува в мазетоСнимка: Indukhova Oleksandra/DW

" От горните етажи на съвсем всички здания се вижда атомната електроцентрала, а и по какъв начин се стреля там ", споделя старата жена и прибавя, че войната я е трансформирала доста: отслабнала е доста, няколко пъти е боледувала тежко. " Преди войната бях напълно различен човек ", споделя Виктория през сълзи. Била радостна, пособия на другите и считала, че може да остарее щастливо.

" Ние сме заложници на обстановката "

Въпреки продължаващия обстрел Виктория не счита да напуща Никопол. Иска да си остане у дома и да живее покрай щерка си, която пък не желае да се откаже от работата си.

Олександър, служащ в завода за  стоманени сплави, също не желае да напуща Никопол - макар обстрела и заплахата, произлизаща от съветската окупация на близката атомна електроцентрала. Той не може да си показа да живее в различен район на страната, камо ли пък в чужбина. " Кому сме нужни към този момент ние, на които ни следва скоро да излезем в пенсия? А що се отнася до нуклеарната заплаха, към момента има хора, които живеят в зоната към Чернобил ", споделя мъжът. Преди няколко месеца на жителите на Никопол са били раздадени йодни таблетки при положение на повреда в Запорожката атомна електроцентрала.

Продажба на мляко в центъра на НикополСнимка: Indukhova Oleksandra/DW

Всички в Никопол се притесняват, че на фона на предстоящата украинска контраатака Русия ще засилят доста обстрела на града. " Ние сме заложници в тази обстановка, защото армията на Украйна няма да може да стреля от Никопол към атомната електроцентрала ", споделя възрастен мъж на име Николай. След края на въздушната паника той употребява краткотрайното мъртвило, с цел да се ресурси за няколко дни с мляко и самун от магазин в центъра на града. " За всеки случай ", споделя.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Украйна: Оцелели след ракетната офанзива в Днепър описват

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР